FSTL
Forum for Sykehusenes Tekniske Ledelse
Nytt Helsebygg - når, hvor og hvordan?
- Et nasjonalt helsebyggselskap skal på plass i Trondheim, sa Høyres Yngve Brox på FSTL-møtet. Her i debatt med Sigmund Eidem (t.h.), Audun Otterstad og Anne Kathrine Larssen.
31.10.2013

Det nasjonale helsebyggselskapet skal opprettes. Men når, hvor og i hvilken form gjenstår å avklare.

Av Knut Hellerud (Helsebygg Midt-Norge)

- Det er åpenbart behov for en nasjonal kompetanseenhet for sykehusutbygging, og det er naturlig å se en slik organisasjon i sammenhen med den nasjonale helseplanen regjeringen skal utvikle, sier Yngve Brox, leder av Trondheim Høyre.

Brox var en av deltakerne da Forum for Sykehusene Tekniske Ledelse (FSTL) 28. oktober debatterte "Helsebygg Norge", etter at den nye regjeringen uttrykkelig har slått fast at det slikt selskap skal opprettes.  

- Jeg er glad for at Høyre har reist denne saken, og gjort den til en del av regjeringsplattformen. Men noen hokus pokus-løsning er det ikke snakk om. Et nasjonalt helsebyggselskap må sikres gode arbeidskår, tilstrekkelige ressurser og tydelige bestillinger fra oss politikere, påpekte Brox. 

Sykehusene (helseforetakene) er er en av de virkelig store eindomsforvalterne her i landet. De disponerer nesten 5 millioner kvadratmeter av sterkt vekslende kvalitet, og beregninger viser et årlig investeringsbehov på 7,5 milliarder kroner fram mot 2040.

- Dette krever en ny og enhetlig organisasjonsstruktur for bygg- og eiendomsforvaltning i helsevesenet - en kursendring som må starte nå, sa seksjonsleder Anne Kathrine Larssen i Multiconsult. Ifølge Larssen kan ikke eiendom lenger oppfattes som en kostnadspost, men må skilles fra kjernevirksomheten og måles på nytteverdi i strategisk planlegging. 

- Vi må se bygg og eiendom som den femte ressurs, sammen med ansatte, kapital, teknologi og kompetanse. Da er omstilling og reorganisering nødvendig, fastslo Larssen. Fra hennes faglige ståsted var én byggherre for norske sykehus den  beste modellen for å utvikle kompetanse og innovasjon.

- Men den nasjonale eiendomsenheten må finne sin egen struktur i dialog med lokale driftsorganisasjoner. Vi kan ikke kopiere Statsbygg eller Forsvarsbygg, mente Larssen.

Arbeiderpartiets Audun Otterstad ville "omfavne" en felles og profesjonell enhet for sykehusbygging. Men for å gjøre dette selskapet til en suksess må man finne de beste driftsformene og utvikle gode samspillsmodeller. Otterstad var særlig fascinert av Trimmet bygging som Helsebygg Midt-Norge utviklet i byggefase 2. Han mente slik metodikk villle ha stor overføringsverdi i et nasjonalt helsebyggselskap.

Sigmund Eidem - hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet ved St. Olavs Hospital - viste til tidligere vedtak i Helse Midt-Norge som åpnet for utstrakt helsebyggsamarbeid, både regionalt og nasjonalt. 

- Samordning og erfaringsoverføring er bra, men planlegging av nybygg må utføres sammen med sykehusene. Og drift og vedlikehold må styres lokalt. - Ellers glipper det! advarte fagforeningsveteranen.

Representantene fra Høyre og Arbeiderpartiet markerte begge tydelig at det nye nasjonale helsebyggselskapet må opprettes i Trondheim.

- Her har vi allerede et svært kompetent miljø innen sykehusutbygging. Dessuten er Trondheim teknologihovedstaden, og tilgangen på fagfolk er god, sa Yngve Brox. Han la ikke skjul på at det i denne saken var tett kontakt mellom Trondheim Høyre og partiet sentralt.